dimarts, 9 d’abril del 2013

Èxit, un cop més, al Combat de Corrandes

El passat 6 d'abril es va celebrar el 4t Combat de Corrandes de la Garrotxa, organitzat per el Grup de Joves de Montagut i per l'assemblea d'Arran comarcal. Enguany fou el tercer celebrat a Montagut, consolidant així la celebració de l'esdeveniment a aquest poble, on s'hi arribaren a aplegar més de 600 persones.

En primer lloc vam comptar amb l'exhibició de talla de fusta amb motoserra desenvolupada amb l'artista Kiku Pujol, i que es va poder realitazar gràcies a la gentilesa de Quico Castañer, qui va oferir troncs de més de 150 kg per l'ocasió.

Seguidament es va procedir a celebrar un cercavila popular amb la colla Terra Aspra de Montagut, que contava amb els seus gegants Esparver i Coralí i també els cavallets, ballats pels més menuts del poble al ritme dels grallers. Aquesta va concloure amb el ball de bastons repicat per les colles bastoneres Picadits de Vilassar de Mar i Cop de Garrot de Berga.

Després de les 2 del migdia, es va procedir a servir el dinar per a 380 persones. Aquest constava d'una fesolada popular elaborada per Arrossades Garrotxa, acompanyat d'amanida, del pà de la Fleca Palomeres, de botifarres de Can Picart, de galetes Cavall de Troia endolçides per la passistisseria Cacau i del vi de la Cooperativa d'Espolla. Ja havent dinat Mateu Matas "Xurí" ens va introduïr en el Combat de Corrandes amb una mostra de glosa mallorquina.

Així doncs, a partir de les 5 de la tarda, va començar a desenvolupar-se la part més esperada de la diada: el propi Combat de Corrandes. Aquest va ser dinamitzat per la ponicana Marta Rius i musicada per Guillem Ballaz i Albert Dondarza. I com a membres del jurat van prendre les deliberacions en Gustinet (organitzador de la trobada de cantadors d'Espolla), l'Eulàlia Massana (alcaldesa de Riudaura), l'Àlex Vilar (veí  de Montagut, membre de ràdio 90 i del Grup de Joves) i la Laia Pedrol (guanyadora de l'any anterior).

Aquest any el premi va estar molt batallat entre una trentena de glosadors d'arreu dels Països Catalans. Fins a 4 hores de cant improvitzat, enmig de corrandes de Beget, nyacres, jotes, garrotins i romanços, va durar el Combat. Finalment, el premi de la quarta edició es va otorgar a Albert Vidal, de la Vila de Gràcia, coma millior glosador del país que, com és habitual, serà convidat a la Fira de l'Oli de Jesús (Tortosa). Però aquest any es va donar un altre premi, al millor glosador Garrotxí, concedit a Eduard Muntanya de Riudaura.

Per a concloure l'acte, vam poder gaudir de l'actuació de Manelic de Pera, acordionista de l'Alta Garrotxa. 

Com a entitats organitzadores considerem que el Combat de Corrandes és una gran eina constituida per a difondre el cant improvitzat català i per a fer renéixer la glosa d'aquest país. Així doncs continuarem vetllant any rere any per a mantenir viu aquest espai cultural i lúdic, sense oblidar la crítica social, fent de Montagut la capital de cultural dels Països Catalans almenys un cop l'any.



Grup de Joves de Montagut i assemblea d'Arran de la Garrotxa.