dimarts, 20 de novembre del 2012

Valoració de la Vaga General a Olot


El passat dia 14 de novembre, coincidint amb la jornada de vaga general, els col·lectius Arran, CUP, CNT i SEPC vàrem sortir als carrers de la capital garrotxina a reivindicar els nostres drets socials i laborals, així com per reclamar la derogació de la reforma laboral injusta i errònia.

A les 6 del dematí, una trentena de persones -representades per les quatre entitats- ens vam dirigir al polígon industrial del Pla de Baix. El seguiment en aquella zona va ser bastant elevat i la marxa del piquet va succeir sense incidències. Ara bé, a la sortida/entrada de l'autovia, un cotxe patrulla dels Mossos d'Esquadra va accelerar en direcció al piquet passant per sobre la illeta, gairebé atropellant un company. Clares mostres de provocació per part de les forces de seguretat
 
Un cop abandonat el polígon, es va traslladar la protesta al vial St. Jordi: arrencant a l'alçada del Consum, avançant pel vial St. Jordi i arribant fins a la plaça Palau. Des d'allà el piquet informatiu va passar pel carrer Mulleras, fins a trepitjar la Plaça Clarà. I, des d'aquest punt, es va dirigir cap a la Solfa, enfilant camí pel Passeig de Barcelona. Al nostre pas es van retirar els cartells electorals de PxC, un partit racista que hauria d'estar prohibit per la llei. Durant el trajecte, veiérem com els petits comerços del centre d'Olot varen tenir un seguiment més irregular, entre d'altres per les ofertes de l'Associació -de burgesos- de Comerciants d'Olot (ACO): que aconsellava mantenir obert durant el dia i baixar les persianes quan s'acostés el piquet informatiu. Des de la Solfa, la marxa al llarg de tot el vial St. Jordi va ésser tranquil·la, llevat de l'arribada, i les conseqüents amenaces d'identificacions i detencions, dels Mossos a l'alçada de l'escola Bisaroques.
 
La policia municipal en tot moment va tallar els carrers i avançaven segons ho feia el piquet informatiu, impedint en tot moment l'accés a la informació sobre la vaga que s'oferia als treballadors.

A les 12 del migdia, des del mateix bloc, ens vam adherir diferenciadament a la manifestació convocada per CCOO. La manifestació va començar a la Plaça Clarà i va acabar davant l'Ajuntafems amb els conseqüents parlaments. Volem reivindicar que el nombre d'assistents al dematí va ser molt menor del que afirmaven els sindicats grocs i els mitjans.

A les 6 de la tarda, la manifestació convocada a la Plaça Rector Ferrer (Església St. Esteve) per part d'Arran, CUP, CNT i SEPC va ser tot un èxit. Al voltant de 600 persones, es varen manifestar pels carrers del centre d'Olot fins a la Plaça del Carme. Des d'allà, enfilant el Carrer Mulleras i el Carrer Sant Rafael, es va arribar a l'Ajuntafems. La marxa va ser iniciada amb un discurs unitari i combatiu, i va acabar de la mateixa manera. Al nostre pas proclames en contra de la direcció política i econòmica van acompanyar les accions a les entitats bancàries (encartellades i pintades), fruit del descontentament social. Tot això enmig d'un impressionant desplegament policial, totalment desmesurat i intimidatori.

Al finalitzar la mobilització, 1 agents encaputxat i 3 municipals uniformats van intentar irrompre a la seu de la CNT per tal d'identificar a un company. L'actuació policial totalment il·legítima va ser impedida. Al cap d'una estona, sense abans amenaçar amb multes al sindicat, van marxar.

Des d'Arran, fem una valoració positiva de la vaga. El seguiment de la qual a la mitjana empresa de la comarca va ser raonable, mentre que a la petita empresa i comerç el seguiment va ser molt més minoritari. De totes maneres, les mobilitzacions van ser importants en quant a nombre d'assistents i combativitat. Arran, fa una crida al jovent a organitzar-se per tal d'aconseguir allò que el poble necessita.



Visca la terra, mort a l'estat!


Assemblea d'Arran de la Garrotxa