dimarts, 1 de juliol del 2008

L'altra cara de les olimpíades

Aquests darrers mesos els mitjans de comunicació ens han fet arribat unes imatges esfereïdores sobre la situació al Tibet; els carrers s’han tornat mortals per aquells qui defensen els drets del poble tibetà. Aquest dissabte vindrà a Olot el director de la Casa del Tibet de Barcelona a explicar-nos-ho de primera mà.

Què està passant al Tibet en motiu dels Jocs Olímpics? Quines reivindicacions està intentant reprimir la Xina? Què va passar l’any 1992 a Barcelona? És cert que l’estat espanyol va utilitzar la tortura contra activistes catalans? Quina relació hi ha entre els dos casos?  


L’altra cara de les Olimpíades
Xerrada a càrrec de Thubten Wangchen i Marcel Dalmau

Thubten Wangchen , director de la Casa del Tibet a Barcelona
Nascut l’any 1954 a Kirong (Tibet) Thubten Wangchen va veure’s obligat a marxar exiliat del seu país a causa de la invasió Xinesa. Als 16 anys va entrar al monestir budista de Namgyal, monestir privat de Dalai Lama a Dharamsala (Índia). Va arribar a Catalunya com a traductor i posteriorment va organitzar conferències, exposicions i seminaris sobre la cultura tibetana. Ja instal·lat a Barcelona va dirigir el Lama Project, un projecte destinat a recopilar les tradicions budistes més antigues per tal d’assegurar-ne la continuïtat. Després d’un intens intercanvi cultural amb occident i sota el consell del mateix Dalai Lama, l’any 1994 Thubten Wangchen va crear la Casa del Tibet de Barcelona. L’any 2000 la Casa del Tibet es va convertir en Fundació amb l’objectiu de potenciar la difusió i defensa de la cultura tibetana, els Drets Humans i la cooperació i solidaritat amb el poble tibetà a l’exili, focalitzat sobretot en programes d’educació i salut.


Marcel Dalmau
, artista visual
Nascut a les Planes d’Hostoles, és artista i fotògraf. El 4 de juliol de 1992 Marcel Dalmau va ser detingut a Girona i traslladat a Madrid, on va ser torturat repetidament. Allibetat sense càrrecs, posteriorment va refer la seva vida treballant, exposant a vàries ciutats europees. És l’autor del cartell de les Festes del Tura de l’any 1996. Actualment és membre de l’Associació Memòria contra la Tortura.


Dia: Dissabte, 5 de juliol de 2008
Lloc: Els Catòlics (Olot)
Hora: 17:00 hores